Zoeken
  • Annelies

“Workshop in het dublab, wat een rollercoaster”

Na al die jaren achter de micro ben ik nog altijd heel blij als er een ‘dub-opdracht’ passeert. Dubbing, zoals het inspreken van een tekenfilm, is ideaal om me weer helemaal in- en uit te leven in een ander personage.

In een toch al ver verleden kreeg ik tijdens mijn musical opleiding les van een bijzondere leraar, Frank Hoelen. Ik zag hem vorig jaar verschijnen op LinkedIn en ontdekte dat hij tegenwoordig dubbing lessen organiseert in zijn “dublab”. De laatste 15 jaar is hij naast een gepassioneerd stemacteur ook een gevierd dubbing regisseur voor tal van films (The Lion King, Dumbo, The Good Dinosaur, Coco, enz.).

Onlangs lukte het dan eindelijk om een les te boeken, ik keek er zo naar uit om me helemaal onder te dompelen in zijn dublab. Frank en zijn geluidstechnicus hadden heel wat voor mij in petto.Natuurlijk probeerde ik alles te analyseren en dat was nu net wat ik niet mocht doen, niet denken wel voelen en doen! De toon was gezet, ik trad uit mijn comfortzone en liet het gewoon gebeuren. Wat volgde was een rollercoaster, een individuele reis waar je heel bewust je hele lichaam in werking zet:

Goed luisteren in je koptelefoon naar de originele versie, de stemkleur en timing over nemen en er toch ook een deel van jezelf insteken, gefocust de personages en acties op het scherm tot leven brengen en zorgen dat er een dynamiek ontstaat, elke holte in je hoofd laten resoneren en bewust zijn van wat er gebeurt, de woorden op je blad projecteren en er ook nog eens voor zorgen dat het goed verstaanbaar is!

Frank deelde al zijn ervaring op zijn gepassioneerde en gedreven manier om me het onderste uit de kast te laten halen. Hij wist telkens de juiste aanwijzingen op een heldere manier over te brengen: heel puur, eerlijk en recht voor de raap. Ik zat precies terug op de toneelschool, heerlijk en zo verrijkend.

Als kers op de taart had Frank nog een laatste werkfragment op het menu staan. Deze keer geen scherm, wel 2 bladzijden met instructies die ik eerst moest lezen, dat was de opdracht. Natuurlijk begon ik alles vol overgave tot leven te brengen. Maar in mijn hoofd was ik al opnieuw aan het analyseren en Frank zei, ‘neen Annelies, gewoon lezen wat er staat’.  Oké goed, knop omdraaien en gewoon lezen.


En toen kwam de aap uit de mouw: ‘nu ga je deze tekst brengen zonder te lezen, laat het echt gebeuren, visualiseer alles en projecteer het, elke zin’. Dat was het punt waar alles samen kwam, loslaten je eigen grenzen overstijgen en … ‘actie’.

Toen ik na deze dubsessie naar huis reed, zat ik nog vol adrenaline en was ik van één ding zeker. Ik heb de leukste job ter wereld!


Check hier Frank zijn website: www.dublab.be

142 weergaven